Jadranska vrata d.d. / Adriatic Gate Container Terminal (AGCT) kroz suradnju sa lokalnim školama i sveučilištima potiče razvoj stručne radne snage. To se posebno odnosi na obrazovne ustanove specijalizirane za promet, pomorske studije, logistiku, tehničke i politehničke discipline.

Prepoznajući simbiotički odnos između rasta svog poslovanja i potrebe za kvalificiranim stručnjacima, AGCT godinama razvija i unapređuje suradnju s Pomorskim sveučilištem u Rijeci, Politehničkim sveučilištem, Tehničkim sveučilištem i drugim specijaliziranim školama. Takva suradnja olakšava razmjenu znanja i stručnosti između AGCT-a i studenata, smanjujući jaz između sustava obrazovanja i realnog sektora tj. teoretskih i praktičnih znanja i vještina.

Podrška AGCT-a lokalnim stručnim prometnim školama uključuje sljedeće ključne inicijative:

  • Edukacijske posjete: AGCT redovito organizira posjete za studente pružajući im jedinstvenu priliku da iz prve ruke steknu uvid u svakodnevne operacije kontejnerskog terminala. Posjete uključuju detaljni pregled operativnih procesa rada, tehničkih izazova, najnovijih tehnologija, najboljih praksi i dizajna procesa koji čine temelj logističkog lanca. Studenti imaju priliku vidjeti kompleksnost i dinamičnu prirodu rada kontejnerskog terminala, što im pomaže proširiti razumijevanje industrije.

  • Prilagođeni obrazovni programi: AGCT blisko surađuje s prometnom školom kako bi zajednički osmislili specijalizirane programe koji olakšavaju praktično iskustvo tijekom terenskih studija. Ti prilagođeni programi omogućuju studentima primjenu teorijskog znanja u stvarnim scenarijima, pomažući im pripremiti se za buduće poslovne izazove u industriji logistike i prijevoza.

  • Mogućnosti zapošljavanja: kao konkretni rezultat tih partnerstava, AGCT je dvojici učenika lokalne prometne srednje škole ponudio zaposlenje odmah po završetku školovanja. To ističe učinkovitost AGCT-ove predanosti stvaranju radnih prilika unutar zajednice.

"Kako Rijeka preuzima svoju ulogu istaknutog središta protoka roba u regiji, AGCT prepoznaje porast potražnje za kvalificiranom radnom snagom u našoj industriji", rekao je Emmanuel Papagiannakis, izvršni direktor AGCT-a.

"Naša suradnja s lokalnim obrazovnim institucijama ključna je u rješavanju ovog izazova. Posvećeni smo razvoju talenata iz zajednice i osiguravanju da studenti dobiju specijalizirano obrazovanje s kojim će sutra postati konkurentniji na tržištu rada", dodao je.

Jedna od nedavnih uspješnih priča koja je proizašla iz ovih AGCT-ovih inicijativa je zapošljavanje dvojice svježih maturanata prometne srednje škole. Obojica su se bez problema integrirala u AGCT tim. S obzirom na specifičnu prirodu industrije, AGCT prepoznaje važnost kontinuiranog obrazovanja i ulaže u programe stalnog usavršavanja i kvalifikacija za svoje zaposlenike.

 

Učenici Prometne škole u Rijeci koji su nakon mature postali dio AGCT tima sa svojim mentorima
Učenici Prometne škole u Rijeci koji su nakon mature postali dio AGCT tima sa svojim mentorima