Danas je u Rijeku po prvi put uplovio kontejnerski brod Andante koji će u sklopu “Piraeus Rijeka Express (PRS)” servisa na tjednoj bazi ekskluzivno povezivati luke Rijeku i Pirej.

 

 

Dugačak 134m i širok 23m, kontejnerski brod Andante ima nominalni kapacitet od 868 TEU, a u Rijeci ćemo ga viđati svakog ponedjeljka, dok će iz Pireja isplovljavati svakoga petka.

Tranzitno vrijeme između ove dvije luke je 2.5 dana. Servis je podešen tako da bude usklađen sa COSCO željezničkim servisima prema Mađarskoj i Srbiji koji, nakon nekoliko uspješnih testiranja, također kreću ovaj tjedan.

Za sada su predviđena 2 vlaka tjedno za Budimpeštu te jedan vlak tjedno za Beograd.

 

Tako primjerice kontejneri koji se u ponedjeljak iskrcaju sa broda već sutradan (utorak) kreću željeznicom prema Budimpešti gdje se očekuju u četvrtak. Izvozni vlak iz Budimpešte kreće u petak i u Rijeku dolazi u nedjelju, kako bi se u ponedjeljak ukrcali na brod.

 

Na taj način, povezujući prekomorske i željezničke usluge pod nazivom Rijeka Landsea Express, Cosco svojim klijentima nudi tranzitno vrijeme od 32 dana od Istočne Kine do Budimpešte i 28 dana od Južne Kine do Budimpešte, koristeći Pirej i Rijeku kao prekrcajne luke.

 

 

Iako novi PRS Express servis zamjenjuje dosadašnji AGT servis, Rijeka i dalje ostaje povezana kako sa turskim, tako i ostalim mediteranskim i svjetskim lukama putem COSCO servisa koji dolaze u Pirej.

 

Pokretanjem Rijeka Landsea Express servisa, koji spaja prekomorski i željeznički prijevoz Cosco svojim klijentima nudi potpunu transportnu uslugu od Kine do Europskog tržišta, a odabirom baš Rijeke kao prekrcajne luke na sjevernom Jadranu dokazuje da prepoznaje važnost Rijeke kao Gateway-a za Centralnu i Jugoistočnu Europu.

 

 

Predstavnici Dragon Maritime (COSCO) i AGCT-a sa kapetanom kontejnerskog broda Andante