14. lipnja u Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture predsatvljen je Projekt „Go-rail – Go green“.

„Go-rail – Go green“ projekt je sufinanciran iz europskog programa Marco Polo II koji za cilj ima povećanje udjela intermodalnog prijevoza, odnosno smanjenje opterećenja cestovnog prometa i njegova negativnog učinka na okoliš kroz usmjeravanje prometa s cesta na željeznicu, morsku i unutarnju plovidbu.

Upravo stoga, kroz navedeni projekt pokrenut u sječnju 2013. godine, iz sredstava EU subvencionirat će se troškovi prijevoza tereta kontejnerskim vlakom do 30 posto kako bi se preusmjerio prijevoz tereta s cestovnog na, ekološki prihvatljiviji i na drugi rok održiv, željeznički prijevoz. Naime, istraživanja Fakulteta prometnih znanosti u Zagrebu o potrošnji energije u cestovnom i željezničkom prometu pokazali su kako je potrošnja energije u željezničkom prometu manja za 2,7 puta. Također, u željezničkom prometu značajno je manja i emisija plinova, i to samo ugljičnog dioksida za 27 tona.

Ovi podatci govore u prilog smanjenju cestovnog prometa te davanju prednosti željezničkom prometu kao ekološki najprihvatljivijem prijevozu koji je potrebno razvijati. Prednost željeznicama ide i kroz tedenciju smanjenja vremena prometovanjakao i zadržavanja na graniènim prijelazima, zatim manjim oštećenjima cestovne infrastrukture, izbjegavanju uskih grla u velikim gradovima te rasterećenju cestovne infrastrukture u tijeku turističke sezone.

Nositelj projekta „Go-rail – Go green“ je tvrtka Agit d.o.o. tvrtka kćer HŽ Cargo d.o.o. a provodi ga u partnerstvu s kontejnerskim terminalima AGCT d.d. iz Rijeke i Baltic Container Terminal(BCT) iz Poljske. Vrijednost subvencije iznosi 1,048 milijuna eura, a uspješnost projekta mjerit će se preciziranim neto tonskim kilometrima koje je potrebno preusmjeriti s ceste na željeznicu i to na relaciju luka Rijeka – Beograd.

Na konferenciji su se prilikom predstavljanja projekta sudionicima obratili Siniša Hajdaš Dončić, ministar pomorstva, prometa i infrastrukture i Zlatko Martić, direktor tvrtke Agit d.o.o.

Uz predstavljanje projekta „Go-rail – Go green“ , Dražen Žgaljić, ravnatelj Klastera intermodalnog prijevoza, predstavio je i ostale projekte pomorskog sektora sufinancirane iz fonta EU. Riječ je o osam projekta iz četri različita programa koje provode lučke uprave Ploče, Dubrovnik, Rijeka, Zadar i u Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture, a čija ukupna vrijednost subvencija za hrvatske partnere iznosi više od 3 milijuna eura.