U Rijeci je 21. listopada 2019., na prostoru kontejnerskog terminala kojim upravljaju Jadranska vrata d.d. / Adriatic Gate Container Terminal, u organizaciji brodara COSCO Shipping Lines održana prigodna svečanost povodom uspostavljanja njihovog novog brodskog i intermodalnog servisa riječke luke prema državama Srednje Europe, pod zajedničkim imenom “Rijeka Land Sea Express”.

Organizatori servisa su najveći kineski brodar COSCO Shipping te Ocean Rail Logistics, tvrtka unutar grupe brodara COSCO zadužena za željezničke prijevoze. Ovaj intermodalni servis čine redovna tjedna brodska linija „PIRAEUS -RIJEKA EXPRESS SERVICE (PRS Servis), koja povezuje isključivo Rijeku i Pirej, te s njom usklađeni željeznički servisi - blok-vlakovi na liniji Rijeka – Budimpešta – Rijeka i Rijeka – Beograd – Rijeka.

Povezujući prekomorske i željezničke usluge pod nazivom Rijeka Land Sea Express, COSCO svojim klijentima nudi tranzitno vrijeme od 32 dana od Istočne Kine do Budimpešte i 28 dana od Južne Kine do Budimpešte, koristeći Pirej i Rijeku kao prekrcajne luke.

Svečanosti su prisustvovali predstavnici brodara COSCO Shipping Lines iz sjedišta tvrtke u Shanghai-u, predsjednik COSCO Shipping Europe (Hamburg), direktori ureda brodara iz Italije (Genova) i Grčke (Piraeus) kao i predstavnici tvrtke unutar sustava brodara COSCO zadužene za željezničke prijevoze; Ocean Rail Logistics (ORL), predstavnici Adriatic Gate Container Terminal-a, predstavnici pružatelja usluga u riječkoj luci i na riječkom prometnom pravcu, te drugi partneri u projektu i uzvanici.

U prigodnoj svečanosti sudjelovao je i ministar mora, prometa i infrastrukture Republike Hrvatske gospodin Oleg Butković, te ravnatelj Lučke uprave Rijeka, gospodin Denis Vukorepa.

Projekt je započeo u ožujku 2019. zajedničkim naporima tvrtki: COSCO Shipping Lines -Shanghai, COSCO Shipping Line – Europe, Dragon Maritime, PEARL (Piraeus Europe Asia Rail Logistics), Ocean Rail Logistics, Express, HŽ Cargo, Rail Cargo Operator – Hungaria, BILK, Transagent i Jadranska vrata (AGCT), a u punoj funkciji je od srpnja 2019. Broj uključenih dionika jasno pokazuje složenost i zahtjevnost projekta.

Posebno zahvaljujemo svim dionicima na suradnji i profesionalnom pristupu pri uvođenju i održavanju ovog servisa koji je Rijeku i riječki prometni pravac čvrsto pozicionirao kao južni ulaz roba sa Dalekog istoka na tržišta središnje Europe.

Pokretanjem Rijeka Land Sea Express servisa, koji objedinjuje prekomorski i željeznički prijevoz COSCO svojim klijentima nudi potpunu transportnu uslugu od Kine do Europskog tržišta, a odabirom baš Rijeke kao prekrcajne luke na sjevernom Jadranu dokazuje da prepoznaje važnost Rijeke kao Gateway-a za Centralnu i Jugoistočnu Europu.