Rijeka, 28. kolovoz 2014. godine – Na globalnoj ICTSI IT konferenciji, koja se je prošlog tjedna održala u San Franciscu, Jadranska vrata d.d. nagrađena su za jednu od 3 najbolje inovacije u posljednje 2 godine u cijeloj grupi.

 

U ime Jadranskih vrata (AGCT) nagradu je preuzeo g. Sebastiano Černeka, direktor IT odjela AGCT-a, a ujedno i zamjenik regionalnog direktora IT-a za Europu i Bliski Istok ICTSI-a.

 

ICTSI kao jedna od vodećih kompanija u svijetu za upravljanje lučkim i kontejnerskim terminalima sa sjedištem u Filipinima i većinski vlasnik riječkog kontejnerskog terminala, jednom u dvije godine organizira radni sastanak kojemu prisustvuju direktori IT odjela svih terminala u sklopu grupacije (trenutno ih je 29, raspoređenih diljem svijeta na strateškim pomorskim sjecištima).

 

Tijekom sastanaka uz prezentacije, radionice i predavanja na temu IT sustava unutar korporacije, dodjeljena su tri priznanja – od kojih su Jadranska vrata primila priznanje za jedan od 3 najinventivnijih IT projekata u posljednje 2 godine. Radi se o projektu AGCT Navis – ZPMC PDS/RTLS TOS interface – dakle informatičkom sučelju koje povezuje nove mostne dizalice na skladišnom prostoru terminala (tzv. RTG-e) i inforamtički sustav Navis TOS kojime se upravlja terminalom. Uz pomoć GPS (PDS=Position Detecting Systems) tehnologije svaki pokret dizalice automatski se bilježi u informatičkom sustavu tako da se u svakom trenutku zna točna pozicija svakog pojedinog kontejnera na terminalu (RTLS=Real Time Location Services).

 

Ova tehnologija donosi niz pogodnosti u poslovanju, od kojih valja izdvojiti:

  • Povećanu produktivnost dizalica
  • Poboljšana pouzdanost i točnost inventara
  • Smanjena razlika u zalihama
  • Povećanje zadovoljstva operatera radnim okruženjem
  • Sigurnije radno okruženje (operater dizaličar više ne treba pomicati ruku sa kontrola dizalice kako bi podatak o poziciji unio u sistem)
  • Manji operativni troškovi i veća učinkovitost kontejnerskog terminala

 

Ovo je prvi takav projekt gdje je uspješno uspostavljena informatička izmjena podataka između ZPMC-a, jednog od najvećeg svjetskog proizvođača kontejnerskih dizalica; i NAVIS TOS-a, vodećeg svjetskog informatičkog riješenja za upravljanje kontejnerskim terminalima. Naravno, treba spomenuti i

velike zasluge odjela održavanja s jedne i odjela operative s druge strane

, bez čije podrške ovakvi uspjesi naših informatičara ne bi bili mogući (što je i g. Černeka istaknuo na primanju nagrade).

 

Podsjećamo da ovo nije prvi put da je g. Sebastiano Černeka i AGCT-ov informatički tim nagrađen za inovaciju – na posljednjoj IT konferenciji ICTSI-a koja održana u Los Angelesu u listopadu 2012. godine Jadranska vrata (AGCT) nagrađena su za uvođenje 3G mobilne mreže u operativni sustav na cijelom području terminala.

 

Ovime je dana velika čast terminalu Brajdica koji je ponovno prepoznat unutar struke u svjetskom terminalskom sustavu.

 

Uvođenje 3G mobilne mreže u operativni sustav na cijelom području terminala dio je implementacije terminalskog informacijskog sustava (TOS) NAVIS – čijim se korištenjem pruža potpuna informacijska podrška operativnom radu kontejnerskog terminala u svim segmentima rada.

 

NAVIS TOS instaliran na više od 200 kontejnerskih terminala u svijetu, a na kontejnerskom terminalu na Brajdici u Rijeci pušten je 29. siječnja 2012. godine, nakon samo tri mjeseca uvođenja koje se inače kreće od 9 do 12 mjeseci.